Wednesday, 20 November 2013

Pedoman

Kita jarang mendengar manusia miskin menghina manusia kaya kerana kebanyakkan kisah yang berlaku adalah manusia kaya dan berharta selalu menghina manusia miskin.

Antara panduan Imam Al- Ghazali supaya kita tidak bersifat sombong dan angkuh adalah :

1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia daripada kita, kerana kanak-kanak ini belum banyak melakukan dosa daripada kita.

2. Apabila bertemu dengan orang tua, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat.

3. Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana banyak ilmu yang telah mereka pelajari dan ketahui.

4. Apabila melihat orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka membuat dosa dalam kejahilan, sedangkan kita membuat dosa dalam keadaan mengetahui..

5. Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya.

6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan di dalam hati bahawa mungkin pada suatu hari nanti mereka akan diberi hidayah oleh ALLAH S.W.T dan akan memeluk agama Islam, maka segala dosa mereka akan diampuni oleh ALLAH S.W.T Bersangka baiklah terhadap orang lain, InsyaAllah ALLAH S.W.T akan sentiasa menjaga dan merahmati kita atas kebaikkan kita terhadap orang lain
No comments:

Post a Comment